BERICHT 5 / Recente publicaties rond bijzondere staatkundige entiteiten / grenzen
Recente publicaties over bijzondere staatkundige entiteiten c.q. grenzen
– Nikolić (Z.), The atlas of unusual borders. Discover intriguing boundaries, territories and geographical curiosities, Glasgow, 2019. Beschrijving van enclaves, exclaves, pene-enclaves [=territoria die fysisch afgescheiden zijn van het thuisland, maar toch kunnen bereikt worden zonder een ander land te doorkruisen, bijv. Alaska], en andere merkwaardige grenzen. Met o.a. Baarle, maar ook veel minder bekende eigenaardigheden op staats(- en continentale) grenzen.
– Middleton (N.), An atlas of countries that don’t exist. A compendium of fifty unrecognised and largely unnoticed states, London, 2015. Vijfig voorbeelden van gebieden die, om uiteenlopende redenen, erkend hadden willen/kunnen zijn als staat. De auteur beschrijft (op pp. 16-17) grenzen als de ‘huid’ van staten, de rand van de territoriale controle. Ze definiëren in de fysische betekenis een landen spelen daardoor een belangrijke rol in de constructie van de identiteit van de staat. Dat is dan ook de reden dat vele internationale grenzen zwaar versterkt en goed bewaakt zijn. Maar niets is in steen uitgehouwen, niets is voor altijd, ook staten niet: de geschiedenis is bezaaid met landen die verdwenen zijn.
– Berge (B.), Nowherelands. An atlas of vanished countries, 1840-1975, London, 2017 (vertaling van Landene som forsvant, 1840-1970, Oslo, 2016): postzegels vormen de leidraad om territoria (niet noodzakelijkerwijze landen of staten) die ondertussen niet meer (als zodanig) bestaan, op te lijsten. Met telkens een korte historiek en vooral veel anecdotiek.
– Defoe (G.), An atlas of extinct countries. The remarkable (and occasionaly ridiculous) stories of 48 nations that fell of the map, London, 2020. Is een nog ludiekere versie van Berge’s concept (cf. supra) over niet-meer bestaande landen en territoria.