BERICHT 14
BERICHTEN
14
Publicaties
John Elledge, A history of the world in 47 borders. The stories behind the lines on our maps, London, 2024.
Het eerste deel (Histories, 11-161) geeft de geschiedenis van de (staats)grens aan de hand van een aantal gevallen die een sleutelrol ter zake vervulden. Het tweede deel (Legacies, 165-264) bespreekt staatsgrenzen die nu nog de wereld van vandaag beïnvloeden, terwijl in het derde en laatste deel (Externalities, 267- 323) de auteur ingaat op enkele specifieke soort grenzen (zee- en luchtruim-grenzen, inclusief in de Ruimte, maar ook bijvoorbeeld tussen tijdzones en in steden).
→ 1 Chronologie → 1.6 Grenzen van de 21e eeuw → 2.1.1.1.4.1 Zeegrenzen → 2.1.1.1.4.2 Luchtruim-grenzen
Luc Devoldere, Zwerven langs de limes. De randen van het Romeinse Rijk, Amsterdam, 2024.
Reis langsheen de Romeinse limes van Noord-Engeland tot Noord-Afrika, met erudiet-contemplatieve duiding.
→ 2.1.3.1.5 Muur
Bruno Tertrais & Delphine Papin (met kaarten van Xemartin Laborde), Atlas van de grenzen. Over muren, conflicten en onzichtbare scheidingen, Tielt, 2023.
Vertaling van: Bruno Tertrais, Delphine Papin (met kaarten van Xemartin Laborde), Atlas des frontières. Murs, conflits, migrations, Paris, 2016 (2021).
Heel bevattelijk en grafisch mooi op kaart gebracht overzicht van (actuele) grenzen (vnl. tussen staten) in de wereld. Het boek telt vijf delen, beginnende met (I Geërfde grenzen) diverse historische insteken (incl. info over de grenzen van Europa en intra-Europese culturele en andere scheidingslijnen), gevolgd delen over resp. zeegrenzen, incl. het Noordpoolgebied en riviergrenzen (deel II) en grensmuren en migratie (deel III), een deel (IV) over “Speciale grenzen” (w.o. de ‘ingewikkeldste’ grens, de datumgrens, Antarctica) en één (V) over betwiste grenzen, inclusief de Russische aanspraak op (delen van) Oekraïne; het boek wordt o.m. besloten met een prognose (“De mooie toekomst van grenzen”).
→ 1.6 Grenzen van de 21e eeuw → 3 Geografie
Ben de Pater, Geografen over grenzen en grensgebieden. Een historisch overzicht van hun denkbeelden, in: Geografie, 12 september 2023.
<https://geografie.nl/artikel/geografen-over-grenzen-en-grensgebieden-een-historisch-overzicht-van-hun-denkbeelden> [accessed 29-05-2024]
→ 2.3.1 Politieke geografie
Christiaan Weyts, Zeven mijlen langs de limes, Amsterdam, 2022 (Homeruslezing).
Over de grens tussen beschaving en barbarij, rede en ziel, goddelijk en materieel, lichaam en geest en hoe de Romeinen hun grenzen niet als dusdanig beschouwden maar als uitnodiging om een verbinding aan te gaan met hen. Wat de auteur transponeert naar de relatie tussen mens/cultuur en natuur, die integratief moet worden indien de mens wil overleven.
→ 2.2.1.2 Relationeel → 2.1.3.1.5 Muur
Borders in Globalization-Review (BIG-Review), °2019.
Open-source tijdschrift voor academisch én kunstzinnig onderzoek naar grenzen in de 21e eeuw. Het brengt niet alleen wetenschappelijke bijdragen maar ook kunstwerken voort. Grenzen worden immers door het tijdschrift (dat onder leiding staat van politicoloog Emmanuel Brunet-Jailly) beschouwd als uitgangspunt voor de studie van differentiatie en integratie, met bijzondere aandacht voor de studie van de grenzen van globalisering en de verschuiving van ruimtelijk-territoriale naar functionele, a-territoriale grenzen. Het tijdschrift biedt een platform om die verschillende soorten grenzen te bespreken, ook in hun invloed op mentale grenzen, in cyberspace enz.
→ 0.2 Onderzoeksinitiatieven → 1.6 Grenzen van de 21e eeuw