BERICHT 13
Publicaties
Matthieu Cimino o.r.v. Syria: borders, boundaries, and the state, London, 2020.
Geschiedenis van de grenzen van Syrië vanaf 1920 tot de burgeroorlog vanaf 2011 en het aanvechten ervan door Islamitische Staat en de Koerdische beweging. Gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek beschrijft de auteur het proces waarbij de grenzen ontstonden (ook voor de mandaat-periode in de 19e eeuw); behandelt ook de gepercipieerde grenzen.
→ 4_Gevalstudies_Syrië
Béatrice Von Hirschhausen, Les provinces du temps. Frontières fantômes et expériences de l’histoire, Paris, 2023.
Over de sporen nagelaten door de ‘spookgrenzen’ van vroegere territorialiteiten in hedendaagse sociale praktijken (zoals het kiesgedrag). Ze verschillen van de frontières invisibles (mentale grenzen), die evenmin op het terrein afgetekend zijn, maar wel als interface tussen gemeenschappen dienen: spookgrenzen daarentegen bepalen niet die interactie, men passeert ze dan ook zonder te ‘overschrijden’.
→ 2.2.2.3 Mentale grenzen (→ 2.2.2.3.1 Spookgrenzen)
Phillips (T.), The curtain and the wall. A modern journey along Europe’s Cold War border, London, 2022.
> 2.2.1.6 Grenservaring
Parker (M.), All the wide border. Wales, England and the border between, Manchester, 2023.
Wandeling langs de grens om naar de aanwezigheid ervan in de geest van Engelsen, Welsen èn grensland-bewoners te peilen.
→ 2.2.1.6 Grenservaring → 4_Gevalstudies_Verenigd Koninkrijk
Actua
Venezuela//Guyana
Venezuela eist, al van toen het onafhankelijk werd in 1811, een flink stuk (2/3) van Guyana op (bewesten de Essequibo-rivier). Het gebied behoorde ooit tot het Spaanse koloniale rijk, maar werd later bezet door de Nederlanders en Britten. In 1899 bepaalde de Vs en Groot-Brittannië (waarvan Guyana nog steeds een kolonie was) dat Essequibo bij Guyana bleef. Bij de onafhankelijkheid van het land in 1966 kwam de oude kwestie weer aan bod; jarenlange bemiddeling door de VN leverde niets op. Maar toen er in 2015 enorme petroleum- en gasvoorraden ontdekt werden (en twee jaar laten grote olievelden in de territoriale wateren), werd, samen met goud, bauxiet, ijzer, koper, nikkel en diamant in de grond daar, de claim door Venezuela opnieuw aangezwengeld. In 2018 vroeg Guyana het Internationaal Gerechtshof (niet erkend door Venezuela) om de zaak te beslechten, maar er werd nog geen vonnis geveld.In december 2023 hield Venezuela een intern referendum om de claim kracht bij te zetten.
Andere positionele grensconflicten tussen Guyana en Venezuela betreffen de zeegrens.
→ 4_Gevalstudies _Guyana → 4_Gevalstudies _Venezuela
Tentoonstelling over muren
Extra Muros, Au-delà des murs. Tentoonstelling in het station Luik-Guillemins, 22/04 - 05/11/2023.
Interactieve tentoonstelling rond grensmuren van allerhande, tot en met de geluidsmuur, een muur opgetrokken uit beenderen, labyrinten, de muur van Babylon. Het motto op de website luidt: “Les murs ont des oreilles, a-t-on pu dire, nous allons maintenant leur donner la parole” (“de muren hebben oren, zegt men, we gaan ze nu eens het woord geven”) : https://www.europaexpo.be/expo/index.php/extra-muros-au-dela-des-murs/exposition
→ 2.1.3.1.5 Muren
Noorwegen//Zweden
In oktober 2021 overhandigde de Noorse koning in Kautokeino het zgn. Lappekodisil aan de voorzitter van het Samisch parlement in Noorwegen, om bewaard te worden in het Samisch Archief daar. Het document was een bijlage bij de grensovereenkomst tussen Noorwegen en Zweden in 1751 (tot vandaag de langste staatsgrens in Europa): in het ‘Lappekodisil’ (“Samen-bijlage”) werd niet alleen het Samisch woongebied verdeeld tussen de twee landen, maar ook de Samische rechten en de plichten van de staten vastgelegd (zoals het recht om hun rendieren ongehinderd over de grens te brengen).
Bron (incl. foto’s): Kongen besøkte Kautokeino, Det Norske Kongehus, 19-10-2021.
https://www.kongehuset.no/nyhet.html?tid=189439&sek=26939 [accessed 13-11-2023]
De directeur van het Samisch Archief (derde van links) bij de ontvangst van de Noorse koning en met het Lappekodisil
→ 4_Gevalstudies_Noorwegen, 4_Gevalstudies _Zweden