3.2 Afrika
"Comme des vilaines cicatrices"
Philippe Rekacewicz°
In dit staatkundig meest ‘versneden’ continent zijn de grenzen bezuiden de Sahara bijna volledig het gevolg van de Europese koloniale aanwezigheid. Hoewel er naast loutere invloedzones van koningen en chefs, ook gesofistikeerde pre-koloniale samenlevingen bestonden, waren hun grenzen zelden gedemarkeerd. Geen continent werd zo vlug opgedeeld (in drie fasen, tussen 1895 en 1910): maar dat de vaststelling van de Afrikaanse grenzen à l’improviste gebeurde gedurende de scramble for Africa en louter het resultaat zou zijn van hebzucht en gebrek aan kennis, is niet helemaal correct. Het meest opvallend aan de Afrikaanse grenzen is het grote aantal geometrische limieten en het lage percentage demarcatie; grenstwisten zijn er relatief weinig. Meer 32_afrika.pdf (96,4 kB)
Belangrijke publicaties
Foucher (M.), Frontières d' Afrique, Paris, 2014.
Brownlie (I.) & Burns (I.R.), African boundaries: a legal and diplomatic encyclopædia, London-Berkeley, 1979.
Des frontières en Afrique du XIIe siècle au XX siècle, Paris, 2005.
Rongxing (G.), The land and maritime boundary disputes of Africa, New York, 2009.
Recente publicaties
Lefebvre (C.), Frontières de sable, frontières de papier. Histoire de territoires et de frontières, du jihad de Sokoto à la colonisation française du Niger (XIX-XX siècles), Paris, 2015.
Alle publicaties 32_afrika_leeswijzer.pdf (117,5 kB)
Voor regionale en gevalstudies > hoofdstuk 4 [in voorbereiding]
“Elles [de grenzen] apparaissent ensuite, sur la carte, comme des vilaines cicatrices” ("Ze verschijnen daarna, op de kaart, als kwaadaardige littekens") aldus deze journalist en cartograaf, over het uittekenen van grenzen op de kaart van Afrika: P. Rekacewicz, La cartographie, entre science, art et manipulation, in: Le Monde Diplomatique, 53, februari 2006, 623, 14-15.