2.2.1.6.1 Grenswandelingen

 

Op zoek naar de ervaring van de grens doet men er vaak wandelingen langs. In het relaas naderhand wordt vaak de geschiedenis van de grens en de mentaliteit en opvattingen van de grensbewoners vermeld.

 

Pelgrims, bedevaarders en, bij uitbreiding, wandelaars bevinden zich in een overgangsstadium tussen verleden en toekomst, buiten elke geestelijke orde, in een staat waar alles mogelijk is. Die toestand wordt in het Engels ‘liminal’ genoemd, van het Latijn limen, wat drempel betekent (waarover de pelgrim-wandelaar letterlijk en symbolisch gestapt is).1

 

Net zoals nomaden de staatsgrenzen veronachtzaamden, doen wandelaars hetzelfde met de grenzen van private eigendommen, waardoor van oudsher ‘grensconflicten’ met de eigenaars.2

 

Recente publicaties

Flatland (E.), Grensen, Oslo, 2017. De Noorse antropologe Erika Flatland liep de grens van Rusland af. [nav]

Robson (E.), The Border Line, London, 2006. Bloemrijke, uitgebreide en historisch goed gedocumenteerde wandeling langs de Engels // Schotse grens; pondereert tevens hoe belangrijk de grens nu nog is.

Alle publicaties  2_2_1_6_1_grenswandelingen_leeswijzer.pdf (467,4 kB)

1 R. Solnit, Wanderlust. A history of walking, London, 2001 (pagina 51 in de paperback-editie van 2014).

Zie de recente pogingen van de Britse overheid om eigendom-grenzen te doen respecteren door wandelaars (en ‘travellers’, Roma enz.): https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jan/15/tresspass-trap-law-land-travelling-people-rights .