2.3.2.2 Historische atlassen

 
Historische atlassen zijn een specifiek product van de historische geografie: personen en gebeurtenissen situeren zich niet enkel in de tijd, maar ook in de ruimte. Het begrijpen van plaatsen vergt een historisch perspectief, het begrijpen van tijdperken een geografisch perspectief: beide perspectieven verrijken elkaar. Historische atlassen brengen beide perspectieven samen; zij beelden op cartografische wijze culturele veranderingen in bepaalde gebieden. Zij bieden een geografisch beeld van de geschiedenis van een tijdperk en een historisch perspectief op de geografie van een gebied. Kaarten zijn evenwel enkel begeleidende, schematiserende abstracties en bieden geen directe historische kennisoverdracht. Ze vormen een representatie van de ruimte, als tijd gevat in kaarten (de afbeelding van het naast elkaar en gelijktijdig bestaande), en zijn daardoor veel meer dan een hulpmiddel voor de historicus: het zijn wereldbeeldprojecties
 
Belangrijke publicaties
Black (J.), Maps and History. Constructing Images of the Past, New Haven-London, 1997. Standaardwerk over historische kaarten en atlassen.
 
Schraut (S.), Kartierte Nationalgeschichte: Geschichtsatalanten in internationale Vergleich 1860-1960, Frankfurt-a-M – New-York, 2001.
 
 
 
° "Alles wat gebeurt moet ergens gebeuren". Voor de Indiaanse Apache zijn geografie en geschiedenis consubstantieel: plaatsloze gebeurtenissen zijn ondenkbaar, alles dat gebeurt moet ergens gebeuren (‘grijpt plaats’): R. Macfarlane, Landmarks, , s.l.., 2015, p. 21.