2.1.1.1.4.1 Zee

De grensbepaling bij zeegrenzen is reeds vanaf de Middeleeuwen veel meer onderhevig geweest aan gecodifieerde rechtsregels dan bij landgrenzen; ze kennen na vastlegging ook relatief weinig wijzigingen. De volgende zones worden erdoor gescheiden: de binnenzee, de territoriale wateren, de aansluitende of aangrenzende zone, de exclusieve economische zone en de open zee. Speciale gevallen zijn zeestraten en staten die niet aan een kust gelegen zijn. Meer: 211_14_1_zee.pdf (122,1 kB)

Belangrijke publicaties

Labrecque (G.), Les frontières maritimes internationals. Géopolitique de la délimitation en mer, Paris, 2004. Een uitstekende gids, met, na een conceptueel gedeelte en een overzicht van de genese-mogelijkheden en de typologieën, per regio een beschrijving van alle actuele zeegrenzen; met vele kaarten.
 
International Maritime Boundaries, 6 dln., Leiden, 1993-2011: toonaangevend is dit bij Brill verschenen systematisch onderzoek van alle internationale zeegrenzen, met de tekst van elke overeenkomst, gedetailleerde kaarten en analyses, regionale overzichten, theoretische bijdragen enz.

Handbook on the delimitation of maritime boundaries, New York, 2000. Uitgegeven door de Verenigde Naties.

Maritime Briefings (Durham, 1993-). Reeks gevallenstudies en technische gidsen over zeegrenzen, uitgegeven door IBRU.

Limits in the Seas: <https://www.law.fsu.edu/library/collection/limitsinseas/numerical.html>. Reeks over zeegrenzenmet voor elke zeegrens een beknopt overzicht van de geschiedenis, een beschrijving, bibliografie, kaarten enz.

Recente publicaties

Alle publicaties 2_1_1_1_4_1_zee_leeswijzer.pdf (74,1 kB)

Vereenvoudigde weergave van de soorten zeegrenzen211_14_1_zee_bijlage.pdf (65 kB)

(voor een meer nauwkeurige weergave, zie: Labrecque (G.), Les frontières maritimes internationals. Géopolitique de la délimitation en mer, Paris, 2004, 54).